Колкото и да не ни се иска, точно както нашите тела,

...
Колкото и да не ни се иска, точно както нашите тела,
Коментари Харесай

Какво се случва със зъбите ни с напредване на възрастта

Колкото и да не ни се желае, точно както нашите тела, и зъбите ни се поддават на измененията, свързани с възрастта. Но какво се случва със зъбите ни с всяка годинка, която трупаме зад тила си. Преди да отговорим на този въпрос, дано първо се осведомяваме от какво са направени зъбите.

Короната на зъба е покрита с твърда емайлова обвивка, която обкръжава по-мек, кафяв дентин, който защищава централно разположената пулпа.

Емайлът е комплицирана тъкан от нежни, групирани като пчелна пита влакна, които взаимодействат със светлината, с цел да създадат зъбите да наподобяват опалесциращи (перлени, млечни).

Дентинът под емайла образува по-голямата част от зъбната корона и корена и е построен от колаген, минерал, вода и протеини. Колагеновите влакна са изтъкани, с цел да се разтягат и пружинират, с цел да предотвратят напукване и строшаване на зъбите, когато смиламе и дъвчем.

Пулпата има кръвоносни съдове и нерви, които споделят с останалата част от тялото ни. Вплетени в минерала на дентина и колагена те са дребни, свързани между тях каналчета, формирани от профилирани кафези, наречени одонтобласти, които се откриват към пулпата, откакто зъбите ни се оформят изцяло.

Всеки зъб съдържа стеснен брой одонтобласти, за разлика от непрекъснато допълващите се специфични костни кафези, които се обновяват.

Как се трансформират зъбите ни с възрастта

Неспособни да се обновят, зъбите ни стават нежни и склонни към строшаване, защото дентинът губи еластичността си. Това е по-често при зъби със съществуващи пукнатини, огромни пломби или лекуване на коренови канали.

С времето външната повърхнина на емайла изтънява, с цел да разкрие релативно непрозрачния дентин, който потъмнява с придвижване на възрастта. Дентинът потъмнява, тъй като колагеновата тъкан се втвърдява и свива, а течността в тубулите се изпълва с минерал.

Одонтобластите не престават да образуват дентин вътре в зъба, с цел да понижат полупрозрачното пулпно пространство. Увеличаването на дентина прави зъбите ни да наподобяват непрозрачни и изолира от чувство за горещо и студено.

Частиците от храна и питиета запълват микропропуски и свързани с възрастта фини пукнатини, които се движат нагоре и надолу по емайла, с цел да обезцветят и оцветят.

Ако желаеме да запазим зъбите си здрави за по-дълго време, належащо е да заобикаляме да ги употребяваме като " работни принадлежности "  или пък да отваряме опаковки. Освен това е значимо да заменим липсващите зъби с мостове, импланти или добре сложени протези, с цел да поддържаме захапката си. От значително значение е и да пазим емайла си, да лекуваме заболяване на венците, както и да увеличим слюнката си, която защищава от киселинни офанзиви, изплаква зъбите ни и има антибактериални свойства за понижаване на ерозията (образуването на дупки), написа Science Alert.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР